Bank Run;

Του Γιώργου Κακαρελίδη*


Όλες οι θεωρίες Πολέμου, συνιστούν ότι πρέπει να αφήνεις στον ηττημένο αντίπαλο, πάντα, μια οδό διαφυγής.  Ειδ’ άλλως θα τον αναγκάσεις να αντιδρά χωρίς φόβο θανάτου. Πού θα σού πολλαπλασιάσει το κόστος. Όμως οι κυβερνήτες επί 3-ετία έχουν στήσει στην γωνιά και χτυπούν αλύπητα τους Έλληνες πολίτες.


Οι αριθμοί αμείλικτοι έδειξαν το γιατί. Οι ιδιωτικές καταθέσεις ήσαν το 2009 περίπου 240 δις. Και το ιδιωτικό χρέος εξαιρετικά χαμηλό. Σε αντιστροφή συνθηκών από ότι άλλες πληγείσες χώρες. Συνεπώς οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί ενώ είχαν όλη την ευχέρεια να επιβάλλουν άλλου είδους λύσεις, πήραν ανοήτως, μέτρα αφαίμαξης τών οικονομιών πολιτών και επιχειρήσεων (πλήν τραπεζών ), που δεν θα τα ‘αισθάνονταν’ άμεσα οι πολίτες.


Έτσι οι καταθέσεις έπεσαν το 2010 στα 210 δις, το 2011 στα 170 περίπου δις, για το 2012 προβλέπεται συρρίκνωση στα 150 δις ενώ το 2013 ελεύθερη πτώση.



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τα μνημόνια 1 και 2 αφαιρέθηκαν από την καβάντζα τών Ελλήνων 90 δις ευρώ. Δηλαδή 30 τρισεκατομμύρια δραχμές !!! Όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Με κάποια να διοχετεύονται στο εξωτερικό. Οι αμοιβές συρρικνώθηκαν κατά 30% τουλάχιστον. Και το ΑΕΠ έπεσε από 250 δις στα 195 (20 τρις δραχμές).


Το 80% των καταθετών πλέον, έχουν κάτω από 2000 €!!! κατά μέσο όρο ο καθένας. Και μεταξύ 2000€ και 10000€ έχουν καταθέσεις το 13%. ‘Η αλλοιώς το 93% είναι κάτω από 10.000€.  Πράγμα που σημαίνει ότι η αντοχή τού κόσμου μετρά πλέον μήνες.


Αυτά είναι γνωστά στους ευρωαφέντες Γερμανούς. Γι αυτό έδρασαν ως εξής με την αγαστή σύμπραξη διαδοχικά τών ΓΑΠ, Παπαδήμου & Σία, Σαμαρά & Σία:


-απεξάρτησαν τις  Τράπεζές τους (και τις Γαλλικές) από την έκθεση στα Ελληνικά ομόλογα περνώντας τον λογαριασμό στους πολίτες τους προσωρινά μέχρι να φάνε, με βάση το προηγούμενο μνημόνιο εκχώρησης κυριαρχίας  και το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής. Ωστε να κλείσουν τα στόματα τών δικών τους πολιτών.


-Αύξησαν με το κούρεμα το ελληνικό χρέος (μοναδική περίπτωση παγκοσμίως!!!!), ενώ αφαίρεσαν με το κούρεμα όλα τα άσχημα ομόλογα από τις πτωχευμένες Ελληνικές Τράπεζες ώστε να είναι καθαρές, με ταυτόχρονη ενίσχυση των με άλλα 25 δις (στα εκατοντάδες που ήδη έχουν πάρει) περνώντας τον λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες. Φυσικά είναι λεπτομέρεια ότι εξανέμισαν ταυτόχρονα τα ταμεία Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων, Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων κλπ αφού πρώτα χωρίς να ερωτηθούν αυτά η Τράπεζα τής Ελλάδος μετέτρεψε παραμονές τής κουράς το ζεστό τους χρήμα σε άχρηστα ομόλογα και μάλιστα στο 100% τής ονομαστικής αξίας αντί τού 20-30% που οι επιτήδειοι αγόραζαν. Και τέλος προετοιμάζονται για νέα μέτρα ‘μόλις’ περί τα 3 δίς το 2013 για να φανεί πρωτογενές πλεόνασμα, πλέον άλλα 30 και που θα φτάσει το κόστος επιμήκυνσης. Αυτή την φορά, ώστε να ολοκληρώσουν την πλήρη υποτέλεια τής Ελλάδος. Κι ας φωνάζει το ΔΝΤ ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος.


Από αυτή την άποψη όντως αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, (μια και τα επόμενα ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ ακούρευτα!!! λήγουν το 2022) όμως και η χώρα θα είναι στα τελευταία της χωρίς οδό διαφυγής. Ενώ υπάρχουν λύσεις, που κανείς δεν ακούει. Κι έτσι πρακτικά μένει μόνο μια τελευταία στοιχειώδης επιλογή στους στριμωγμένους πολίτες. Ένα προγραμματισμένο bakrun, μια μαζική ανάληψη των καταθέσεων. Μόλις συμβεί αυτό ( ασχέτως αν οι τράπεζες κλείσουν άμεσα τα ΑΤΜ), Ιταλοί και Ισπανοί θα ακολουθήσουν. Και τότε ή θα αναγκαστεί η Ευρωζώνη να δώσει ευρωπαϊκή λύση ή θα διαλυθεί. Η ...Ευρώπη βεβαίως κι’ όχι μόνο η Ευρωζώνη.


*Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών.

gkakarel@gmail.com

κανένα σχόλιο

Leave a Reply