Δελτίο Τύπου της «Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»

Αθήνα, 30 Μαΐου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε η Δημόσια εκδήλωση - Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» με θέμα «Η υπέρβαση της κρίσης και η αναγκαιότητα Νέου Συντάγματος», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα την Τρίτη 29 Μαΐου.

Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας μίλησαν δύο μέλη της Πρωτοβουλίας, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Αθανάσιος Θεοδωράκης και ο δικηγόρος οικονομολόγος κ. Πέτρος Χασάπης.
Οι ομιλητές στάθηκαν στην επίκαιρη διαπίστωση ότι, τόσο οι προεκλογικές όσο και οι μετεκλογικές εξελίξεις, κατέδειξαν την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων μέσα στα πλαίσια της προεδρευομένης δημοκρατίας, την ανυπαρξία θεσμικών προβλέψεων για υπέρβαση της κρίσης, την ασφυξία των θεσμών στα πλαίσια του υπάρχοντος Συντάγματος, την ακυβερνησία.  Δεν  πρόκειται λοιπόν απλά για θέμα αλλαγής κυβέρνησης, εναλλαγής κομμάτων ή προσώπων. Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται πλέον ριζική ανασυγκρότηση. Επίσης αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το ισχύον Σύνταγμα, έχοντας καταργήσει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας προς όφελος μιας υπερτροφικής εκτελεστικής εξουσίας, υπήρξε από τους βασικούς παράγοντες που εξέθρεψαν το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση.

Η Πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικό κόμμα, είναι μια κίνηση απλών πολιτών που επιδιώκει να αναδείξει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας την επιτακτική ανάγκη  για ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα στηριζόμενο στον θεσμό της Προεδρικής Δημοκρατίας, πάνω στους έξι άξονες που περιγράφονται στη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας.

Η εκλογή του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας απευθείας από τους πολίτες και όχι μέσω των βουλευτών-αντιπροσώπων τους, αλλά και η εισαγωγή σύγχρονων δημοκρατικών «αντίβαρων» για την εξισορρόπηση και την διάκριση των εξουσιών, θα αλλάξουν ριζικά  τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης, θα ανατρέψουν το πελατειακό σύστημα, και θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Για παράδειγμα, η εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία ενισχύει την άμεση δημοκρατία και περιορίζει το ρόλο των κρατικοδίαιτων κομμάτων. Ο πολίτης ενδυναμώνεται, με στόχο να καταργηθεί πια η αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από την κοινωνία.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία, απευθείας από το λαό, ενός νέου Συντάγματος μέσω λαϊκής συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και στην συνέχεια η έγκρισή του με Δημοψήφισμα. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι ανοιχτό σε δημόσια συζήτηση στον ιστότοπο dimosiadiavoulefsi.wordpress.com

Η Πρωτοβουλία θα επιδιώξει επαφή με άλλες ομάδες και κινήματα πολιτών με ανάλογη στόχευση, άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στην επαρχία, καθώς και μια εκδήλωση στις αρχές του φθινόπωρου με Ισλανδούς ακτιβιστές.


Για ενημέρωση:

κανένα σχόλιο

Leave a Reply