«Mind the GAP»

Του Γιώργου Κακαρελίδη*


Κι’ αυτός το βιολί του. Περί τού ΓΑΠ ο λόγος, ο οποίος αντί να κάτσει στα αυγά του, σεμνά και ταπεινά μετά τον όλεθρο που επέφερε στη χώρα, είχε το θράσος να βγεί και να κάνει απίστευτες δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην Huffington Post (τής 5ης Απριλίου 2012). Και αυτόν τον άνθρωπο είχαν βρεθεί 3 (ναι, τρία) εκατομμύρια Ελληνες που τον ψήφισαν!! Διαβάστε σχολιασμένες τις δηλώσεις αυτές (διορθωμένες, φυσικά,συντακτικά, ώστε να βγαίνει νόημα και σε ελεύθερη απόδοση):


-«Αυτό το ‘δόγμα’ λιτότητος [για την έξοδο από την οικονομική κρίση] που έχει η Ευρώπη οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Η άποψη ότι αν εφαρμοσθεί τάξη στο σπίτι [στην οικονομία, με την λιτότητα] και περιορισθούν τα χρέη και ελλείμματα, οι αγορές θα είναι ευτυχισμένες είναι πολύ μηχανιστική. Γιατί η  δημιουργούμενη ύφεση οδηγεί σε μείωση εσόδων, σε περαιτέρω περικοπές  συνεπώς σε αργή ανάπτυξη [ΣΣ. εννοεί μείωση] άρα περαιτέρω ύφεση. Φαύλος Κύκλος....»



Τί λές, Μεγάλε! Σοβαρά; Πότε το ανακάλυψες; Χθές; Οταν, όχι εμείς που δεν έχεις ‘υποχρέωση ως εκτός’ να ακούς, αλλά οι Πολιτικοί σαν τον Σαμαρά, τον Τσίπρα, την Παπαρήγα που το φώναζαν μέσα στην Βουλή εσύ που ήσουν; Για κανώ ή ποδήλατο;


Δηλαδή τολμά και έρχεται ο Πρωθυπουργός τής χώρας που μακέλεψε μισθούς, συντάξεις, όλο το κοινωνικό κράτος, από τον κοσμάκη και μόνο, και λέει ανερυθρίαστα, αμέσως μόλις εξωπετάχθη από την πρωθυπουργία, ότι αυτά που έκανε δεν έπρεπε να γίνουν όχι μόνο εδώ, αλλά ούτε στα άλλα χειμαζόμενα ευρωπαϊκά κράτη.


Σαν να μην ήταν αυτός ο Υπεύθυνος Κυβερνήτης, αλλά ένας Ανεύθυνος άρχων που απλώς προήδρευε. Και δεν ξεσηκώθηκαν να τον πάρουν με τις πέτρες, όχι ο κοσμάκης, αλλά οι δικοί του. Που τους ανέθεσε την διάλυση και το ξεπούλημα τής χώρας, για να το παίζει αυτός διεθνοσοσιαλιστής. Εκ τού ασφαλούς. Χωρίς συγγνώμην ή αποζημίωση.


-« Επίσης …ότι η ΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει καλύτερα εργαλεία χειρισμού τής κρίσης, μέσω ειδικών ταμείων διάσωσης και έκδοσης ευρωομολόγων..»


Μήπως, λέω μήπως,  κ. Παπανδρέου, για όλα αυτά, πριν ενάμιση χρόνο δέν σε προειδοποίησε ο γνωστός σου και σημαντικός και έγκυρος (χωρίς εισαγωγικά) οικονομολόγος κ. Ι. Βαρουφάκης με την επιστολή – μνημείο, που σού απέστειλε, τότε; Με πλήρες σχέδιο δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα (ώστε να μην …κατηγορηθείς για φιλλεληνισμό);


Και εσύ τί έκανες μαζί με τους κηπουρούς; Βαλθήκατε να ξεχαρβαλώσετε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Και όχι μόνο οικονομικά, αλλά με κατακόρυφη μείωση τής δημοκρατίας. Για μη εκλεγμένες διακυβερνήσεις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.


Φυσικά το όνειρό σας είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση. Το διακηρύσσετε όπου βρεθείτε κι όπου σταθείτε. Αυτό είναι άλλωστε το όνειρο κάθε ανερμάτιστου πολιτικά και απαίδευτου ελληνικά. Και δείχνει πόσο επικίνδυνοι, για την χώρα τους, γίνονται όσοι δεν έχουν διαβάσει Θουκυδίδη, που σε αντίθεση με εσάς, οι πχ Αμερικανοί, Γερμανοί και λοιποί, γνωρίζουν πολύ καλά. Και σας αφήνουν να παίζετε το παιχνίδι τους, νομίζοντας ότι είστε κάτι παραπάνω από μία πολιτική μαριονέτα.


Ήδη και γι αυτό, σας έχει προειδοποιήσει, εν πολλοίς, ο καθ. Παν. Ηφαιστος, επισημαίνοντας συνεχώς ότι εν τέλει, η διασφάλιση μιας ορθολογιστικής διακρατικής δομής στην Ευρώπη προϋποθέτει:


i) τον εθνοκρατοκεντρικό χαρακτήρα της ΕΕ,


ii) τον μηδενικό χαρακτήρα της υπερεθνικής πολιτικής ανθρωπολογίας,


iii) τον εξ ορισμού εντολοδόχο χαρακτήρα των υπερεθνικών θεσμών,


iv) την ως εκ τούτου αναγκαιότητα να έχουν μηδενικές ανεξάρτητες (των κρατών) εξουσίες,


v) την ανάγκη τα κράτη-εντολείς να ενισχύσουν την δική τους διακυβερνητική δομή με ορθολογιστικά εθνοκρατοκεντρικά κριτήρια (που πρωτίστως σημαίνει κατανόηση της κοσμοθεωρητικής/ηθικής διαφοροποίησης μεταξύ των εθνοκρατών),


vi) την ανάγκη «να μην προσπαθεί η ΕΕ να τρέξει πριν μπορεί να περπατήσει» (και δεν μιλώ βέβαια για υπερεθνικότητες κτλ, αλλά για μηχανισμούς βαθύτατων διανεμητικών προεκτάσεων όπως η ΟΝΕ), την ανάγκη,


vii) δημοκρατικού εξορθολογισμού στο επίπεδο των εθνοκρατών με φορά κίνησης την άμεση δημοκρατία που στις μέρες μας λόγω τεχνολογίας είναι πολύ εφικτή και τέλος την


viii)διαφύλαξη ως κόρη οφθαλμού την κυριότερης κοσμοθεωρητικής παραδοχής της ΕΕ, δηλαδή της ισοτιμίας των μελών και τον θεμελιώδη αντί-ηγεμονικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.


Θα μου πείς ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα αυτά και ότι εσύ κάνεις ...συστάσεις. Να τις δούμε:


-«Οι χώρες που θα μπουν στην ευρωζώνη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες απ' ό,τι ήταν η Ελλάδα», δηλώνεις.


Μα αυτό δείχνει τουλάχιστον άγνοια (αν όχι ενδοτικότητα σε κελεύσματα) των πραγματικών διεθνών προβλημάτων. Δηλαδή, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία μπήκαν έτσι στα κουτουρού; Αλλά το πόσο προετοιμασμένες για την ΟΝΕ είναι οι χώρες, δεν αλλάζει το πρόβλημα που είναι η ίδια η ΟΝΕ. Και αυτό διότι:


α) η ΟΝΕ χτίσθηκε όχι για ‘βάθεμα’ τής ΕΕ, αλλά πρώτιστα για τον έλεγχο τής Γερμανίας και


β) δεν υπήρξε κανένας από τους πυλώνες ενός κοινού νομίσματος (μεταξύ αυτών η ύπαρξη μηχανισμού διαχείρισης και ανακατεύθυνσης τών πλεονασμάτων και τών ελλειμμάτων τών χωρών, Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την ‘σταθερότητα’ τού νομίσματος αλλά και για την ύπαρξη εργασίας (ανεργία), ρύθμιση τού Τραπεζικού συστήματος και όχι απορρύθμιση που σε συνδυασμό με την άμμετρη αποδοχή τής Παγκοσμιοποίησης, με ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίων  ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση τής Ευρωζώνης αν όχι και τής ΕΕ).


Η εισαγωγή τού Ευρώ, κατέληξε σε ένα μηχανισμό αποδοχής, και διατήρησης κάθε χρηματιστικής, απορρύθμισης, παραπροϊόντος και δράσης σε τοπικό, ευρωενωσιακό και διεθνές επίπεδο, που οδηγούσε νομοτελειακά όχι μόνο στην διακεκριμένη μεταφορά πλούτου από τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες στην Γερμανία κυρίως (και σε ελάχιστες άλλες όπως πχ Ολλανδία), αλλά και στην αποδημοκρατικοποίηση τών εθνών κρατών τής Ευρωζώνης. Σε τέτοιο βαθμό που να ξορκίζεται η προσφυγή σε εκλογές ως συνώνυμο τής καταστροφής,  αλλά και που αν γίνουν να έχουν προ- δεσμευθεί κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά κόμματα ότι θα ακολουθήσουν τις ίδιες καταστροφικές επιταγές.


Όμως παρ’ ότι οτι έκανες αποδείχθηκε λάθος, ά!! όλα κι όλα . Ευρωζώνη και ξερό ψωμί:


-« Υπάρχουν πολλά φωτάκια στο σκοτάδι» , είπες.


Ναι. όπως στον επιτάφιο με τις λαμπάδες. Ε’, αν αυτό δεν είναι θράσος τότε τί είναι;


Όμως με όσα είπες, ο τίτλος τού άρθρου ερμηνεύεται ως ‘πρόσεχε το κενό’ ή μήπως ‘προφυλάξου από τον ΓΑΠ’ σε αντίστροφα greeklish;


Καλή Ανάσταση, Αδέλφια ! και μετά ... ‘Σταυρώστε’ τους κατάλληλα, όλους αυτούς (προς μεγάλη ευχαρίστηση τού ΓΑΠ). Με την ψήφο σας (αυτός δεν την χρειάζεται). Ειδ’ άλλως θα γίνει βόλι στο στέρνο τών παιδιών σας.


* Ο Γιώργιος Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών

gkakarel@gmail.com

1 σχόλιο

  1. Το άτομο είναι από......άλλο κόσμο....τι να πεις.....μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...

Leave a Reply