Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις-Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; (Κουτί Πανδώρας 10.02.2011)







2011-02-10 Το Κουτί Της Πανδώρας - Πολεμικές αποζημιώσεις-Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Ά ΜΕΡΟΣ

Η Γερμανία σήμερα δεν έχει τίποτα που να θυμίζει τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Γερμανοί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έγιναν φίλοι μας. Η φιλία όμως αυτή δεν συνοδεύτηκε με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα. Το ιστορικό και όχι μόνο δημοσιογραφικό ερώτημα είναι, αν για αυτό φταίει η Γερμανία ή η Ελλάδα.
Οι Γερμανοί αποδέχονται ότι πήραν το κατοχικό δάνειο. Περιέργως η ελληνική διπλωματία, δεν διεκδίκησε ούτε αυτό το αναγνωρισμένο από τους Γερμανούς, χρέος.
Η Γερμανία αρνείται να μιλήσει για τις αποζημιώσεις και το δάνειο. Στο πρόσφατο μάλιστα μνημόνιο απαίτησε να υπάρξει όρος ότι δεν πρόκειται να συμψηφιστεί το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα με άλλες οφειλές.
Μπορεί σήμερα το ελληνικό κράτος να έχει αποτελέσματα στην διεκδίκηση του δανείου ή των αποζημιώσεων;
Ποια είναι η σχέση του «χασάπη της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στην υπόθεση των αποζημιώσεων; Ποια η αλήθεια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;
Τo «Κουτί της Πανδώρας» ταξιδεύει στη Γερμανία που ενώ έχει αφήσει πίσω της το ναζιστικό παρελθόν, στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, θυμίζει πάντα την εικόνα του ανυποχώρητου ισχυρού.
Ταξιδεύει στο Δίστομο, στο χωριό που ζητά δικαίωση για τη σφαγή από τα ναζιστικά στρατεύματα και καταγράφει τις μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που έζησαν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην Ιστορία της Ελλάδας.






2011-02-17 Το Κουτί Της Πανδώρας - Η υπόθεση Μέρτεν, Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Β' ΜΕΡΟΣ Η υπόθεση Μέρτεν είναι από τις πιο συγκλονιστικές και πιο άγνωστες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ένας ναζί εγκληματίας συλλαμβάνεται στην Αθήνα, δικάζεται αλλά δεν εκτίει την ποινή του. Απελευθερώνεται στην Γερμανία. Η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δέχεται τα πυρά όλων των κομμάτων. Μια μεγάλη πολιτική κρίση ξεσπάει στην Ελλάδα. Φόντο της η μυστική διπλωματία, ο Ψυχρός Πόλεμος, και το γεγονός πως πολλοί από τους στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού είναι πρώην συνεργάτες των Γερμανών. Ίσως η υπόθεση Μέρτεν να είχε τελειώσει εκεί, σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, αν ο Μαξ Μέρτεν, δεν κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη της κυβέρνησής του ως συνεργάτες του. Η Ελλάδα από το 1957-1963 θα πέσει σε μια πολιτική θύελλα, όπου αλήθειες και σκοπιμότητες αλληλοπλέκονται. Η ταραγμένη δεκαετία του 60, η Χούντα αργότερα δεν θα βοηθήσουν στο να πέσει φως στην υπόθεση. Ήταν η υπόθεση Μέρτεν, ένας εκβιασμός που άσκησαν οι Γερμανοί στον Καραμανλή ώστε να οδηγηθούμε στην μη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου;






Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply