Κραυγή για τη Δικαιοσύνη


Κραυγή για τη Δικαιοσύνη

Καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για το «έμφραγμα» που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις και απειλούν με κινητοποιήσεις

«Κραυγή αγωνίας για την εφιαλτική και τριτοκοσμική κατάσταση στην απονομή της δικαιοσύνης», ύψωσαν χθες από κοινού δικηγόροι, εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι, καταγγέλλοντας το καθεστώς αρνησιδικίας που προκαλεί η εκκρεμότητα εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων και ο προσδιορισμός των απλούστερων από αυτές, σε πρώτο βαθμό μετά το 2011!

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του δικηγορικού σώματος κατήγγειλαν την αδιαφορία της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που καταρρακώνει τη Δικαιοσύνη και ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, απειλώντας ευθέως με δυναμικές κινητοποιήσεις για να γίνει επιτέλους κάτι και να αντιληφθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας τι συμβαίνει.

Τους εφιαλτικούς αριθμούς γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θ. Σχινάς υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στα πολιτικά δικαστήρια α βαθμού (Ειρηνοδικεία - Πρωτοδικείο Αθηνών) χειροτερεύει συνεχώς, τα κυβερνητικά μέτρα για επιτάχυνση απέτυχαν, γιατί η υλικοτεχνική υποδομή παραμένει αναχρονιστικά στάσιμη και δεν ενισχύεται η στελέχωση των δικαστηρίων.

«Τυχερός»

Χαρακτηρίζοντας τυχερό όποιον καταφέρει να δικάσει υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο (ενοχικό) έπειτα από 3,5 χρόνια από την κατάθεση του δικογράφου ή εργατική διαφορά ύστερα από 22 μήνες, αποκάλυψε ότι τα δικόγραφα που κατατίθενται τώρα προσδιορίζονται στο Μονομελές και Πολυμελές μετά τον Απρίλιο του 2011 στο ενοχικό και μετά τον Νοέμβριο του 2011 στο εμπράγματο. Για την έκδοση κληρονομητηρίου και στις υποθέσεις διατροφής ο προσδιορισμός γίνεται μετά 7 μήνες, ενώ για το Κτηματολόγιο (διόρθωση εγγράφων αγνώστου ιδιοκτήτη) μετά 20 μήνες.

Με δεδομένη την καθυστέρηση στη δημοσίευση και θεώρηση αποφάσεων, χρειάζονται πάνω από ένα έτος για κληρονομητήριο, πάνω από 2,5 χρόνια για διόρθωση στο Κτηματολόγιο, πάνω από 5 μήνες για έκδοση διαταγής πληρωμής που κατατίθεται έτοιμη από δικηγόρο, με συνέπεια να ταλαιπωρείται ο πολίτης στην καθημερινότητα.

Οι δικηγόροι ειρωνεύτηκαν το γεγονός ότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών εγκαινιάζεται από το 2006 σύμφωνα με τις υποσχέσεις του τότε υπουργού Αν. Παπαληγούρα, που ανανεώθηκαν από τους διαδόχους του Σ. Χατζηγάκη, Ν. Δένδια. Επισήμαναν ότι οι προσδιορισμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών γίνονται ακόμα και προς τα τέλη του 2010, ενώ πρόκειται να αυξηθεί η υλική αρμοδιότητά τους από 12.000 σε 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το «φρακάρισμα», ενώ στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου προσδιορίζονται τον Μάιο 2012!

Σε σύνολο 421 οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών, στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχουν 67 κενά, ενώ σε σύνολο 767 θέσεων γραμματέων 219 κενά, με 16 υπαλλήλους της γραμματείας αποσπασμένους σε άλλες θέσεις. Επί συνόλου 7.000 οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα, παραμένουν κενές 2.000, ενώ ειδική επιτροπή του υπουργείου ζήτησε την κάλυψη και περαιτέρω αύξησή τους κατά 800.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πρώτη φορά υπάρχουν 107.000 μηνύσεις ακαταχώριστες στο ηλεκτρονικό σύστημα, που εκκρεμούν σε σωρούς και οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να πληροφορηθούν την τύχη τους.

Από τις περίπου 250.000 μηνύσεις που κατατίθενται ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό (75%) υποβάλλεται στα αστυνομικά τμήματα και φθάνουν στα ακροατήρια μετά 4 χρόνια, ενώ το 25% στην Εισαγγελία και φθάνουν στα ακροατήρια μετά 2 - 2,5 χρόνια...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

κανένα σχόλιο

Leave a Reply