Αυτόκλητοι πολέμιοι της διαφθοράς - Σύντομο σχόλιο πάνω στο σκάνδαλο Siemens






 
 του Ελευθέριου Δικαίου


Αμέτρητες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για σημεία πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής παρακμής, για τα οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι αναλόγως της θέσης μας.

Εστιάζω ενδεικτικά στο κρισιμότερο ίσως σύγχρονο σκάνδαλο διαπλοκής της Siemens, αν και τελευταία -άγνωστο γιατί (;)- φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ως πολίτης και κοινωνός της δικαιοσύνης θέτω το απλοϊκό ίσως ερώτημα: πώς εξηγείται ότι δεν ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων στην υπόθεση Siemens;

Πώς η ελληνική δικαιοσύνη δεν κατάφερε ώς τώρα να εντοπίσει ευθύνες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων σε αυτό το σκάνδαλο δωροδοκίας από τη στιγμή που υπάρχει πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων, εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων που εκθέτουν ως διακινητές του «μαύρου χρήματος» της Siemens τους κ. Μ. Χριστοφοράκο και Π. Μαυρίδη;

Σε στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία και μόνο η συγκροτημένη μαρτυρία του κ. Ρ. Σίκατσεκ1, που κρίθηκε ένοχος από τη γερμανική δικαιοσύνη ως εκ των εγκεφάλων και εμπνευστών του παράνομου κυκλώματος των "μαύρων ταμείων" της Siemens, θα αρκούσε για να κινηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Ο κ. Σίκατσεκ κατά τη διαδικασία της δίκης κατονόμασε, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τους ανωτέρω κυρίους ως υπεύθυνους για την εκταμίευση χρημάτων από τα "μαύρα ταμεία" της εταιρείας, με σκοπό τη διοχέτευσή τους, μεταξύ άλλων, και στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας, αλλά και σε Ελληνες πολιτικούς για την καλλιέργεια "πολιτικών σχέσεων" και την πληρωμή "μιζών" για ευνόητους λόγους.

Η διαφαινόμενη αδράνεια της ελληνικής δικαιοσύνης να αντιδράσει καίρια απέναντι στη διαφθορά εγείρει ερωτηματικά σε σχέση με την ανεξαρτησία της.

Από την άλλη πλευρά, ο με ευθύνη του κράτους παροπλισμός της, που καταφαίνεται χαρακτηριστικά από το γεγονός ότι δεν διαθέτει το απαραίτητο σε ποσότητα και εξειδίκευση ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να δρα έγκαιρα και έγκυρα στη διαλεύκανση των κρίσιμων και ιδιαίτερα σύνθετων υποθέσεων διαφθοράς, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την πραγματική βούληση του κράτους να την αντιμετωπίσει.

Μήπως τελικά οι αυτόκλητοι πολέμιοι της διαφθοράς και τα όργανά τους είναι σε μεγάλο βαθμό γεννήτορες και φορείς αυτής;»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29.09.2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.09.2008,id=66668688,72474128,80226192,94407952,7517648

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply