H Zωή Κωνσταντοπούλου, τα ΜΜΕ και μικρές καθημερινές παραλείψειςΗ Real News προχώρησε προ ολίγου καιρού σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη που ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Η μητέρα της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου και αντιπρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Λίνα Αλεξίου φέρεται να κατάκλεψε το ασφαλιστικό ταμείο της (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) εισπράττοντας επίδομα ανηλίκων για τις από 18ετίας και 12ετίας αντιστοίχως ενηλικωθείσες κόρες της. Τα ρεπορτάζ των δελτίων συνοδεύτηκαν από αναπόφευκτο Άδωνι Γεωργιάδη, ωρυόμενο για την ανηθικότητα της «εθνικής εισαγγελέως». Παρέλειπαν όμως συχνά την αναφορά σε «περιττές» λεπτομέρειες, όπως την ένσταση της κας Αλεξίου με την ταυτόχρονη ενηλικίωση των θυγατέρων προς αποφυγήν βλάβης του ταμείου, το ποσό του επιδόματος που εισπραττόταν (ήταν, φερ’ ειπείν, 500 ευρώ μηνιαίως ή 9-10 ευρώ, που δύσκολα εντοπίζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών παροχών;) αλλά και το γεγονός ότι η «συμμορία» της μητέρας της «εθνικής εισαγγελέως» (που βαρύνεται προφανώς με οικογενειακή ευθύνη) περιλάμβανε άλλους 400 δημοσιογράφους που αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα, όχι διότι εξαπάτησαν το Ταμείο, αλλά γιατί το Ταμείο δυσλειτούργησε, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ενημερώσεις τους.

Βέβαια, οι παραλείψεις δεν συμβαίνουν πρώτη φορά για την κα. Κωνσταντοπούλου. Τα δελτία φρόντιζαν να δίνουν χιουμοριστικό/χλευαστικό προς εκείνη τόνο για τους διαξιφισμούς της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ με τον πρόεδρο κο. Μαρκογιαννάκη, διανθισμένο ενίοτε με μία δόση σεξισμού, παραλείποντας να αναφέρουν τόσο τις παρατυπίες στην λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής που δημιουργούσαν τις εντάσεις, όσο και το τελικό αποτέλεσμα της επιτροπής, που όλοι γνωρίζουμε ότι υπό την σοφή διεύθυνση του κου Μαρκογιαννάκη προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη και τιμωρία των υπευθύνων. Ή ίσως όχι.

Εξάλλου, η Real News, απασχολημένη με σοβαρότατα θέματα όπως το παραπάνω, δεν είχε το περιθώριο (εκτός αν μας διέφυγε) να φιλοξενήσει ρεπορτάζ για άλλα δευτερεύοντα ζητήματα. Π.χ. για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τον Μάιο του 2012 από τον υπερκοριό της ΕΥΠ (στα πλαίσια έρευνας περί εγκληματικής οργάνωσης) κάποιου εκδότη (Ν) με πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ (Β) όπου αναφερόταν κάποιο «deal», άσκηση εκ μέρους του Ν πίεσης σε κάποια «Ντόρα» με δημοσιογραφικές επιθέσεις με σκοπό «να επιστρέψει στο κόμμα» προ των εκλογών του Ιουνίου 2012, αλλά και απελπισία στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό μετανάστευσης σε άλλη χώρα. Δεν είμαστε όμως δημοσιογράφοι, ώστε να κάνουμε υποδείξεις στην σεβαστή εφημερίδα. Πολλώ δε μάλλον, κορυφαίοι εκδότες και δημοσιογράφοι όπως εκείνοι της Real News.

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, παρά τα προβλήματα της, στέκεται σε υψηλό επίπεδο. Στο βίντεο, ο Ν. Χατζηνικολάου παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας (4:03 και εξής).

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply