Αντί να καταριέστε το σκοτάδι, ανάψτε το φως


 Toυ Αλέξανδρου Ντάσκα
 


     Οι ιδέες δεν ηττώνται στα πεδία των μαχών, ούτε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και η απόλυτη έλλειψη ιδεών; Με μία λέξη, ο φασισμός; Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέσα ενημέρωσης σε πολλές δυτικές χώρες πιστεύουν πως κάτι τέτοιο είναι επιτεύξιμο μόνο με την καταστολή. Πως ο ναζισμός σβήνει μαζί με τους ναζί. Εκφράζουν τα συγχαρητήρια τους προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δίωξη ή τον προβληματισμό τους για τις μη προφυλακίσεις και εξαγγέλουν μεγαλόστομα ότι ο ναζισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατική διεθνή κοινότητα. Πράγμα που φυσικά ισχύει. Οι εγκληματίες ναζί δεν έχουν θέση πουθενά αλλού, παρά στις φυλακές. Όμως ο ναζισμός εξακολουθεί και δραπετεύει, ξανά και ξανά, περνώντας θαρρείς σαν μαύρο σύννεφο από τις χαραμάδες των ανακριτικών γραφείων και των κελιών για να δηλητηριάσει τον αέρα της πόλης. Μήπως δεν έψαξαν καλά;


    Ας δοκιμάσουν κάπου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Θα βρουν χωρίς δυσκολία παιδιά άπορα και ιδρύματα ανίκανα να τα βοηθήσουν. Πλήθος αστέγων που σέρνουν τα κορμιά τους στα παγκάκια των δημοσίων στάσεων και πάρκων. Άνεργοι παραιτημένοι από την κοινωνία,  που τους στέρησε τη δυνατότητα να προσφέρουν εκεί που μπορούν. Σε αυτές τις πόλεις, ο ναζισμός μένει για καιρό πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων. Παίρνει το σχήμα της απόγνωσής τους και παίρνει στις πλάτες του την ωμότητα της ίδια της ζωής απέναντί τους, υποσχόμενος να σύρει ολόκληρο τον κόσμο στο κενό, όπου οι ίδιοι εκτελούν από καιρό ελεύθερη πτώση.

    Το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, υποτίθεται ότι είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την ανάγκη. Είναι, υποτίθεται, ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κονδύλια για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών παροχών σε όσους αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν με ίδιες δυνάμεις, ιδίως δε προς φορείς που έχουν παιδιά υπό την μέριμνά τους. Και ειδικά η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς λήπτες αυτής της βοήθειας, ως η χώρα με τα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρωζώνη.

   Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εννοούν πραγματικά τη μάχη απέναντι στον ναζισμό, καλούνται, σύμφωνα με την αμερικανική έκφραση, να «βάλουν τα λεφτά εκεί όπου είναι και το στόμα τους». Αν αποτύχουν, αν μετατρέψουν τους μηχανισμούς σε φιλανθρωπικά άλλοθι, όπως διαπράττουν μέχρι σήμερα, το μαύρο νέφος θα δραπετεύσει και πάλι. Και είναι καλό να θυμούνται ότι τα νέφη δεν σταματούν σε συνοριακούς σταθμούς.

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply