Η εξουσία καλωσορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κόλασή της


 

     Μπορεί να πέφτουμε από τα σύννεφα πιο συχνά και από τις σταγόνες της βροχής, όμως οι πολιτικοί ηγέτες είναι ενίοτε πιο ειλικρινείς από ό,τι τείνουμε να πιστεύουμε. Μία προσεκτική παρατήρηση των τοποθετήσεών τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πολλά και κατά κανόνα διαμετρικά αντίθετα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται (εντός της χώρας και στο εξωτερικό, στις λαϊκές τάξεις και στο κεφάλαιο, στην πλειοψηφία και σε οργανωμένες μειοψηφίες), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κωδικές εκφράσεις, οι οποίες, αν και περνούν απαρατήρητες από τις μάζες, στην πραγματικότητα αποτελούν σαφείς διακηρύξεις προθέσεων και πλαισίων μελλοντικών κινήσεων. Όσα «Ζάππεια» κι αν εξήγγειλε ο κος Σαμαράς, οι φράσεις-κλειδιά ήταν δύο, λακωνικές, και είχαν εκστομιστεί πολύ πριν εισέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου: «Το κράτος έχει συνέχεια» και «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Που σήμαιναν απλά ότι οι βρυχηθμοί για ανατροπή των Μνημονίων ήταν κενοί περιεχομένου.


   Ανάλογες επισημάνσεις μπορούν να γίνουν και στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Αναφερόμενος στην παρουσία του στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες στην Βενεζουέλα, άντλησε ως δίδαγμα από τη λατινοαμερικανική χώρα τη σημασία του «λαϊκού παράγοντα» για τις πολιτικές ανατροπές. Επέμεινε μάλιστα ότι η κατάσταση θα μεταβληθεί από τις απελευθερωμένες κοινωνικές δυνάμεις, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογες επισημάνσεις, καθώς ένας αντισυστημικός και εκ των πραγμάτων δύσβατος δρόμος μόνο με μαζικότητα, αποφασιστικότητα και εξαιρετικές αντοχές της κοινωνίας απέναντι σε δελέατα, τρομολαγνεία και διχαστικά κηρύγματα είναι νοητός.

   Και ποιό ακριβώς είναι το πρόσημο της κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα από τον ΣΥΡΙΖΑ; «Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι ψευδοδίλημμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του. «Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να χάσουμε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο διαπραγμάτευσης.» Ώστε τελικά να προσδιοριστεί ρητώς και με σαφήνεια ως πεδίο πάλης το ευρωπαϊκό και όχι το εθνικό: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή του τέλους, μία αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

   Χωρίς να δηλώνεται ευθαρσώς, υπονοείται με ενάργεια ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: α) αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδος και η όποια ανατροπή τοποθετείται σε «σταδιακή» κλίμακα, χωρίς να προσδιορίζεται το χρονικό εύρος των «σταδίων» β) προτεραιότητα είναι η παραμονή στο ευρώ γ) κρίσιμη είναι η συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στις διαδικασίες μετασχηματισμού (τον οποίον όμως καθησυχάζει και αφοπλίζει ιδεολογικά και ψυχολογικά, εγγυώμενος εμμέσως την παραμονή στο ευρώ).

   Τρεις φράσεις – προσδιορισμοί πιθανών οδών υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

1 σχόλιο

 1. Προσωπικά πιστεύω ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ σοβαρεύτηκε και επέστρεψε σε λογική -ρεαλιστική αντιπολίτευση:
  α) έβαλε στην άκρη την τακτική της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου, όχι γιατί έκανε πίσω αλλά γιατί σωστά (κατά την άποψή μου) επιδιώκει να δοθεί η μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχηματίζοντας μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου κατά του ευρωπαϊκού Βορρά. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας είναι πλέον διακρατικό και κατά συνέπεια τον πρώτο λόγο έχουν οι συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μονομερείς ενέργειες που μπορεί να μας εκθέσουν ακόμα και σε φιλικά κράτη. Το πρόβλημά μας δεν είναι η ΕΕ στο σύνολό της αλλά ο ηγεμονισμός της Γερμανίας και των κρατών-ουρά της.
  β) έχει σχηματίσει ένα μεγάλο σοβαρό οικονομικό επιτελείο με καθηγητές πανεπιστημίου, οικονομολόγους κτλ που μπορούν να αποδομήσουν όλες τις αλχημείες και την δημιουργική λογιστική των υποτιθέμενων "τεχνοκρατών" της συγκυβέρνησης (βλ τον συντελεστή ύφεσης 1,7 για κάθε ευρώ που αφαιρείται από την ελληνική αγορά και τον οποίο οι γυαλατζι τεχνοκράτες τον υπολόγιζαν σε 0,5...). Δυστυχώς, τέτοιο οικονομικό επιτελείο άλλα "αντιμνημονιακά" κόμματα δεν διαθέτουν.
  γ) Έχει θέσει σωστά το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης του μνημονίου στην χώρα και την ταύτιση του ευρώ με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με την έννοια ότι αν λείπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ποιο το νόημα του κοινού νομίσματος..;;
  δ) Έχει επίσης θέσει σωστά το ζήτημα διαγραφής του ελληνικού χρέους (κατόπιν διαπραγμάτευσης και όχι μονομερώς) κατά το παράδειγμα της διαγραφής χρέους της Γερμανίας. Όπως επίσης έθεσε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου.

  Βεβαίως λάθη μπορεί να γίνονται από μεμονωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα ζουν στις ψευδαισθήσεις της αναρχίας και του διεθνισμού. Πρόκειται όμως για λάθη που μπορούν να διορθωθούν εφόσον αυτά τα στελέχη απομονωθούν πολιτικά. Εδώ οι υποτιθέμενοι πατριώτες της ΝΔ συγκυβερνούν με διεθνιστές που πιστεύουν σε συνωστισμούς της Σμύρνης...!!!, με στελέχη του Πασοκ που νιώθουν ευρωπαίοι και όχι Έλληνες....!! με τεχνοκράτες του καθεστώτος Σημίτη, δηλ του αρχιερέα της διεθνιστικής διαπλοκής...!!! Θα βγάζουν γλώσσα για τους διεθνιστές άλλων κομμάτων..;

Leave a Reply